Lyukasóra

lyukasora plakat 2016 webLyukasóra 

Balatonfüreden szeptember 1-én, 18.00 órától a Blaha Lujza étteremben

Kalandozás a holt költők világában neves kortárs költők társaságában.
A Lyukasóra c. televíziós műsort ismert költő-műfordító-irodalomtörténészek: Mészöly Dezső, Gyurkovics Tibor, Lator László, Lukácsy Sándor alapították 25 évvel ezelőtt és meghívtak néhány színművészt: Ráckevei Annát, Kubik Annát és Mácsai Pált. Később Várady Szabolcs majd Lackfi János, Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes költők is csatlakoztak és gyakori vendég lett Györgyi Anna valamint Papp János színművészek.


Lackfi János szavaival élve a társaság 4 éve kilépett a TV dobozból és klubot alapítva élő Lyukasórákat tartanak, Budapesten rendszeresen a MoMKultban valamint a Klebelsberg Kultúrkúriában és olykor vidéki városokba is ellátogatnak. Ennek során egymást és a nézőket kalauzolják a költészet izgalmas világába, olykor alig ismert területeire. A találkozókra a résztvevők versidézeteket olvasnak fel, majd ha kell rávezető, segítő ismeretekkel egészítenek ki. Feladat a vers szerzőjének megfejtése, kiegészítve a mű keletkezését ihlető esemény, korszak vagy személy: múzsa, jóbarát, történelmi személy leírásával
Az alapítók eredeti szándékát követve a szereplők csak holt, főleg magyar költőtől hozhatnak verseket, vagy jól ismert költők kevésbé ismert vagy kevéssé ismert költők felfedezésre, méltatásra érdemes verseit.

A költemények és a szerzők megidézésekor irodalomtörténeti kincsek, anekdoták, sőt az idősebb résztvevők személyes emlékei is előbukkannak, szellemes gondolatcseréket, elmélkedéseket, sziporkázó vitákat inspirálva. Ettől válik a költészeti fejtörő játék minden alkalommal egy bensőséges irodalmi kávéházzá, szalonná.
A játékba a nézők is aktívan bekapcsolódhatnak és aki elsőként mondja meg az idézett vers szerzőjét szépirodalmi könyvajándékot kap.

Szeptember 1-én Balatonfüreden a Lyukasóra résztvevői:
Lackfi János - József A. és Prima Primissima –díjas rendkívül népszerű költő, író, műfordító, irodalmi Nyugat-kutató, kreatív írás tanár. 5 éve a Lyukasóra moderátora és motorja.
Lator László- Kossuth-, és Prima-díjas költő, műfordító, esszéista, szerkesztő, a Lyukasóra egyik alapítója és 25 éve állandó tagja.

Várady Szabolcs- Kossuth, és József Attila–díjas költő, műfordító, szerkesztő

Lanczkor Gábor- József Attila - díjas, 2015-ben Salvatore Quasimodo-emlékdíjas magyar költő, író, műfordító,
A Lyukasóra balatonfüredi vendége Kéri Kitty színművész, a Kisfaludy Színház művészeti vezetője
A Lyukasóra keretében bemutatkozik a Tempevölgy Folyórat, a folyóiratot bemutatja: Tóbiás Krisztián főszerkesztő

belépődíj: 1500 Ft nyugdíjas, diák: 1000 Ft


A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!


Információ: www.kisfaludyszinhaz.hu, +36 (30) 592-6702, www.balatonfured.hu, www.furedkult.hu, +36 (87) 950-876, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

FotókVideók

furedjam natur
Tovább
2018 Április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Naptár

nka emblema

balatonfred

Színház.hu

czm balatonfured banner 00 cs4-85
Támogatóink